Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2017. 09. 18. 09:58  -  www.szekesfehervar.hu
Kezdjük az Országzászló tér felújítását - jövő nyárra készül el a beruházás
  
Hosszú hónapok előkészítő munkája után kezdődik az Országzászló tér felújítása, mely a Fehérvár egyik kiemelt közterülete. A téren ülőkövek, padok, megnövekedett növényállomány lesz. A gránitburkolat egységes lesz a Fő utca burkolatával, de építenek díszfolyókát is a helyén maradó Virágóra és a megépülő Országzászló emlékmű környezetében.
A kivitelezést előkészítő tervezési, engedélyezési folyamat során a generáltervező KörTeKert Tájépítész- és Kertépítész Stúdió és a SZEM-Invest Kft., szakértők, civil szervezetek bevonásával álmodta újra az Országzászló teret, hogy az kapcsolódva a megújult Fő utcához, ismét szerves, kedvelt közösségi tere legyen Fehérvárnak és méltó környezete legyen a Virágórának illetve a tér közepén megépülő Országzászló emlékműnek. A Nyitott könyv emlékmű a Koch László utcában kap méltó elhelyezést.
 
A bontás után a régészeti feltárással és a közműkiváltásokkal kezdődik a munka. A kivitelezés során megújulnak a közművek, a faállomány ifjításra kerül. Az új téren ülőkavicsok, padok, megnövekedett növényállomány, gránitburkolat és díszfolyóka várja majd a látogatókat, a Virágóra és az Országzászló emlékmű környezetében.
 
Amikor a tervezés elkezdődött, akkor az volt a cél, hogy a tér kialakításával növeljük a Belváros azon tereit, ahol össze lehet jönni, le lehet ülni pihenni és igazi közösségi tér jöhessen létre – mondta Cser-Palkovics András polgármester a hétfő reggeli munkaterület átadáson. "Az Országzászló tér után a Bartók Béla tér felújítása, majd a Kossuth utca és a Szent István tér újulhat meg, ezzel is megnyújtva a Belváros közösségi tereit. Szeretnék türelmet és megértést kérni a környékbeliektől, hiszen egy ekkora beruházás mindig jár kellemetlenségekkel. 2018 nyarára viszont remélem, hogy egy újabb, nagyon szép térrel tudunk gazdagodni Fehérváron.”
 
A munkaterület átadáson elhangzott, hogy a Virágóra marad a jelenlegi helyén. Bozai István városgondnok elmondta, hogy egy nagyon tetszetős tér terveit alkották meg a tervezők és egy kiviteli tervig lebontott dokumentációt kapott a Városgondnokság az Önkormányzattól. Közbeszerzési eljárás keretében a fehérvári Orinoco Kft. nyerte el a munkát. Kiemelte, hogy még idén megérkezik a burkolathoz az a fajta gránit burkolat, ami a Fő utcán is található. Komoly forgalmi rend változás is lesz, mely szerint a térre csak a Szent István Király Múzeum mellett lehet gépjárművel behajtani, biztosítva a Bástya utca, és az ahhoz kapcsolódó utcák megközelítését. A Fő utca 13. számú épület pedig a továbbiakban a Koch László utca felől lesz megközelíthető, a Várkörút felől nem.