Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2018. 11. 09. 11:40  -  www.szekesfehervar.hu
A Csapó utcában és a III. Béla király téren is jelentős mennyiségű fát ültetünk
  
A III. Béla király téren a teljes parkfelújítás részeként 35 többször iskolázott, nagy körméretű ostorfát, hársfát, atlaszcédrust, juharfát, a Csapó utcában pedig a készülő új játszótér és fitnesz park mellé 20 darab perzsafát, díszcseresznyét, selyemakácot és hársfát ültetnek a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei.
Mint szinte mindenhol a városban, talajcserével együtt ültetik el a fákat, mert sokszor nagyon törmelékes a terület. Erős karókat is tesznek a frissen elültetett fák köré, ami különösen fontos a Palotavárosban, mert sajnos rendszeresen kitördelik a fák körüli támaszokat jellemzően pénteken és szombaton éjszakánként.

A III. Béla király téren ültetett atlaszcédrust is a legnagyobb gondossággal ültették el a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei.
 
Jövő héten szerdán kezdik az ostorfák elültetését a nyárfák helyére és pénteken a nemrégiben elkészült új parkolók köré ültetnek városszerte több száz fát.
Mint minden faültetés, a közterületi is alapos gondosságot igényel. Legalább egyköbméteres gödröt készítenek a fának, az aljára pedig szárított marhatrágyát tesznek. Ez különösen fontos a hajszálgyökér-képződés szempontjából. Használjá továbbá az úgynevezett ültető csigát is, amely vizet köt meg önmagában, és a fának hosszú távon tudja biztosítani a megfelelő nedvességet. Ha indokolt, akkor mindenképpen végeznek talajcserét, márpedig Székesfehérváron elég sok a sittes-törmelékes terület, amibe nem lehet fát telepíteni. Ezt követően kerülhet a a fa a helyére. Az évszaktól függ a következő lépés: tavasszal nagy tányérokat készítenek a fa köré, ami az öntözés miatt fontos, ősszel pedig felkupacolják a fákat, hogy a téli fagyvédelmet így biztosítsák számukra. Ezt természetesen következő tavasszal kibontják, és kitányérozzák. Évszaktól függetlenül pedig minden elültetett fa három támasztó karót is kap, amelyekkel az erős szél és a vandalizmus miatti esetleges sérüléseket próbálják megelőzni.