Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2018. 07. 18. 08:40  -  www.szekesfehervar.hu
Több mint 86 ezer tő egynyári virágot ültettünk a város parkjaiba
  
Idén nyáron is csodálatosan virágoznak Székesfehérvár parkjaiban az egynyári virágok. Ebben az évben összesen 57 virágágyásban, 2137 négyzetméteren, 86.372 tő egynyári virág díszíti Fehérvár közterületeit. A Városgondnokság munkatársai folyamatosan járják és öntözik az ágyásokat.

A színek kavalkádjával és változatos formákkal díszítenek a növények. A beültetett virágágyakat a napi gondos fenntartás teszi olyan széppé, mint amit láthatunk egészen a nyár végéig Székesfehérváron.

Csodálatosak az egynyári virágok Székesfehérvár parkjaiban A legszívesebben alkalmazott fajták a különböző színű tollas kakastaréjok, a kokárdavirág, a díszdohány, a kerti bazsalikom, a kúpvirág és a bársonyvirágok. Spanyárné Halász Szilvia Fehérvár főkertésze elmondta, hogy a magyar nemesítésű egynyári virágoknak kiváló a szárazságtűrése, a hő tűrése, a sugárzással szembeni ellenálló képessége. A kiültetett növényekre jellemző az erőteljes bokrosodó képesség és tartósan, hosszan virágoznak.
A Petőfi parkban és a város számos virágágyásában ültették a magyar nemesítő Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit. A 2010-ben elhunyt Dr. Kováts Zoltán, az MTA doktora és egyetemi tanár az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt. Munkásságának köszönhetően 25-30 virágfaj nemesítése által, száznál is több fajta kapott itthon állami elismerést, a "Hungária" és a "Balaton" mályva sorozatai pedig külföldön is tetszést arattak.
A pázsitfüvek közül sikerült létrehoznia strapabíró, edzett és szárazságtűrő fajtákat. A Fleuroselect európai hatáskörű nemesítő szakmai társaság a Kováts Zoltán által nemesített fajták közül 29-et elismert, az All American Selection társaság pedig 9-et.