Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2018. 05. 24. 11:32  -  www.szekesfehervar.hu
Mesés kiskertek a gyereknapon a Zichy ligetben
  
Mesés kiskertek címmel szombaton lesz az I. Székesfehérvári Gyermek Kertépítő Verseny a Zichy ligetben. Összesen 23 fehérvári óvodás csoport egy 2x3 méteres fakkba reggel kilenc órától kezdi a kiskertek építését a ligetben, melyekre szavazni is lehet majd a város honlapján a szekesfehervar.hu/meseskiskertek címen.
 
A mesék ihlette kiskertek két hétig maradnak a Zichy ligetben. Rendben tartásuk az óvodák feladata lesz, az öntözést a Városgondnokság vállalja, ezután az ágyásokat elbontják, az óvodák azonban újraépíthetik őket saját udvarukon.
A város főkertésze, Spanyárné Halász Szilvia a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az óvodás korosztályt megszólító versennyel Székesfehérvár a mosonmagyaróvári, már nyolcadik éve megrendezett „Apró kezek, csoda kertek” elnevezésű programhoz csatlakozik. Tavaly és tavalyelőtt a fehérvári gyerekek – az Arany János iskola és a Gyöngyvirág Óvoda csapata – sikerrel szerepeltek a megmérettetésen és ez adta az ötletet, hogy 2018-ban Fehérváron is legyen hasonló verseny, melynek célja, hogy a legkisebbek játékos formában ismerjék, szeressék meg a természetet, a kertészkedés alapjait. A felkészülés már novemberben megkezdődött, az év folyamán információkkal, tanácsokkal segítették az intézményeket, amelyek a felmerülő költségekhez anyagi támogatást is kaptak az Önkormányzattól.

A Városgondnokság már csütörtökön elkezdte berendezni a ligetet a kis kertészeknek.

Székesfehérvár óvodáiban nagyon fontos a környezettudatos életmódra, környezetvédelemre történő nevelés, ennek egyik fontos állomása lesz a szombati verseny. – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A kilenc órakor kezdődő megmérettetést az első évben a nagycsoportos óvodások számára hirdették meg. A város minden intézményéből egy-egy csoportot hívtak meg, így 23 csoport munkájának eredményét láthatják majd az érdeklődők a Zenepavilon mellett.
A feladat egy 200×120 centiméteres, előkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógusi vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert kialakítása, melynek témáját bármelyik közismert meséből meríthetik a kis versenyzők. Egy óra áll majd a gyerekek rendelkezésére: mivel a versenyt közös felkészülés, gyakorlás előzi meg az intézményekben. A helyszínen a felnőttek már nem segíthetik a csapatokat, maguknak kell kialakítaniuk az ágyásban a kertet. A munkához növényeket, virágokat, kizárólag természetes anyagokat szabad felhasználni, illetve azokat az apró tárgyakat, amelyeket az év során - ugyancsak természetes anyagokból - előkészítettek.
 
A Városgondnokság kiemelten kezeli a szemléletformáló kezdeményezéseket, programokat. – hangsúlyozta Bozai István városgondnok. Székesfehérvár polgármesterének támogatásával komoly nyereményre számíthatnak a legkreatívabban dolgozó intézmények. Az első három helyezett összesen egymillió forint értékben alakíthat ki óvodakertet és rendezheti intézménye udvarát. Az első helyezett 600 ezer, a második 300 ezer, a harmadik 100 ezer forintos támogatást kap az intézmény kertjének rendezésére.