Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2017. 07. 12. 13:35  -  www.szekesfehervar.hu
Kényszerű gallyazás - nem szeretnénk, hogy bárkit is megrázzon az áram
  
A Városgonoksághoz is több olyan levél érkezett, mely a légvezetékek alatt lévő, szabálytalanul ültetett fák metszését tette szóvá. A lakói panaszok többségét jól jellemzi az a néhány napja történt eset, miszerint a hét elején az E-ON elé szeretett volna tüntetést szervezni ugyanaz a lakó a rendszeres áramszünetek miatt, aki a metszés után a Városgondnoksághoz írt panaszlevelet.
Az idei évtől a Városgondnokság szakemberei végzik az E-ON légvezetékei körüli növényzet ritkítását is. Székesfehérváron, a légvezetékek alatt több mint 12 ezer fa található és sajnos sok esetben az átgondolatlan telepítések miatt sok terebélyes fát ültettek a légvezetékek alá a korábbi években. Az áramszolgáltató a napokban jelezte a Városgondnokság felé, hogy igen sok üzemzavar keletkezik a túl közeli növényzet miatt, ezért intenzívebb munkavégzést kért. A gallyazást végző dolgozók mindig kertész szakember irányításával dolgoznak és rendelkeznek a feladat ellátásához szükséges minden előírt szakmai végzettséggel és szakvizsgával.
Sajnos a légvezeték alá ültetett fákat néha drasztikusan vissza kell metszeni a zavartalan áramellátás biztosítása miatt. Ezt a munkát folyamatosan, egész évben végzi a Városgondnokság. A szakmai előírásokban rögzített védőtávolságból pedig minden ágat el kell távolítanunk, még akkor is, ha ez károsítja a növényt. Szélsőséges esetben a különösen veszélyes fákat ki is kell vágni, de természetesen a kivágott fák helyett az előírt fapótlást végrehajtják és megfelelő helyekre ültetik el.
Sokan nem tudják sajnos, hogy közterületre csak engedéllyel szabad fát ültetni. Fontos megnézni, hogy a földben és a levegőben hol mennek közműveket és csak a megfelelő védőtávolság betartásával lehet telepíteni a növényt.
 
Bozai István városgondnok hangsúlyozta, hogy maximálisan megértik az érintett lakók szomorúságát a rossz helyre ültetett fák drasztikus visszametszése miatt, de városunk áramellátásának zavartalan biztosítása kiemelt közfeladat. Példaként említette, hogy néhány napja volt olyan lakó, aki a gyakori áramszünetek miatt a hét elején az E-ON-hoz akart tüntetést szervezni, a hét végén a fa megmetszése után pedig a Városgondnoksághoz írt reklamáló és felháborodott levelet.