Táborok

Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2017. 02. 14. 17:12  -  www.szekesfehervar.hu
Aprítás után talajtakaró mulcs lesz a közterületen levágott ágakból
  
A nagy fagyok után, -amikor napközben már fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet- elkezdődött a cserjék és a fák metszése a városban és a Városgondnokság kertészei már javában végzik ezt a munkát. Fehérvár minden közterületére eljutnak még ebben a hónapban a kertészek az ápolási munkákkal.

A metszéshez hozzátartozik a növények sebkezelése is. Ezt olyan anyaggal végezzük, ami a friss metszetet lezárja, amivel óvjuk a fákat attól, hogy a kórokozók, kártevők ne tudjanak beköltözni a friss felületen – hangsúlyozta Homoki László a Városgondnokság kertésze. Sok esetben a járdák és a parkolók melletti területekről kapunk jelzéseket vegetációs időszakban a belógó ágakról, melyeket igyekszünk megelőzni a mostani, nyugalmi időszakban végzett metszésekkel.

A fák esetében a koronaemelési feladatok célja, hogy rendezett képet mutassanak a zöldterületek, fontos cél továbbá, hogy a tavaszi és a nyári parkfenntartási munkálatok során a fűnyíró gépekkel is közelebb tudjunk menni a fákhoz, gyorsítva ezzel is a munkát. A fás területeken a park rendezettebb, áttekinthetőbb lesz.
 
A cserjék fiatalító, ritkító metszésénél az a cél, hogy az elöregedett részeket levágjuk, amivel arra késztetjük a növényt, hogy alulról több új hajtást hozzon. Sokszor meglepődnek az emberek ezen a drasztikusnak tűnő beavatkozáson, de ezzel a kertészeti fogással a cserjék élettartamát is növeljük. Érdemes majd május végén, június elején megnézni ezeket a növényeket, amiken látható lesz, hogy mekkora hajtásnövekedésük lesz.

Kemény volt a tél, de a kertekben is lehet már kezdeni a gyümölcsfák, díszfák metszését. Székesfehérváron a közterületi fák száma egyébként mintegy hetven és nyolcvanezer között van.
 
A Városgondnokságon három nagy csapat van, melyek folyamatosan a város más-más részein, ütemterv szerint végzi a munkát. Van egy külön csapat, ami a temetőkben végzi ugyanezt a feladatot, továbbá egy kosaras autós csapat is dolgozik, ők a nagyra nőtt fákat ápolják városszerte. Összesen több, mint százötven kertész, parkfenntartási szakember végzi nap, mint nap a metszési munkát Fehérváron. A munkát 6-kor és 7-kor kezdik a csoportok és egészen késő délutánig dolgoznak. A metszéssel várhatóan még februárban végez a Városgondnokság.
A metszés utáni ágkupacokat a Városgondnokság a saját ágaprítójával darálja le és a keletkezett aprítékot a cserjeágyásokba terítik el. A tavaszi és a nyári időszakban így a gyomtalanítás egyszerűbb és a talaj vízháztartása is sokkal jobb lesz a mulcsrétegtől. „Igyekszünk a darálással és minden helyre a lehető leghamarabb eljutunk, de egy nagy gépünk van erre a munkára, amit ilyenkor használunk és előfordul, hogy néhány napot a területen vannak az ágkupacok, viszont fontosnak tartjuk, hogy a levágott ágakat darálva visszajuttassuk a földbe.” – mondta Homoki László.