Táborok

Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2017. 02. 07. 12:58  -  www.szekesfehervar.hu
Felszentelték az új szórásos parcellát a Béla úti temetőben
  
Egy új, Székesfehérváron eddig nem elérhető temetkezési formát tett lehetővé a Városgondnokság a Béla Úti Temetőben. Kialakítottak egy száraz szórásos szertartásra alkalmas parcellát, ahol a szórókút parkosított, szép környezetben található. A száraz szórásos temetkezési formát sokan elsősorban az ára miatt választják a gyászoló családok, ugyanis ez a fajta szertartás sokkal olcsóbb temetkezési forma, mint a koporsós temetkezés.
A hamvak vízbemosásos szórása már korábban is lehetséges volt a Béla Úti Temetőben, mostantól pedig a száraz szórásos temetkezési forma is választható. A hamvak szórása, mint szertartásforma egy szabadtéren, esztétikusan és igényesen újonnan kialakított, külön erre a célra épített parkosított parcellában történik.
Többször merült fel gyászoló családok részéről igény erre a fajta temetkezési szertartásra. Egyrészt azért, mert ennek a szertartásnak a költsége jóval alacsonyabb, mint egy koporsós temetésé. Ez az egyik legolcsóbb temetkezési mód manapság, ugyanis a hamvak elhelyezésének egyszeri díját kell csak fizetni, ami Fehérváron 61 ezer forintba kerül. Ez magában foglalja a temetőn belüli szállítást, a szertartáson két temetői szakszemélyzet munkáját és egy gránitemléktáblán elhelyezendő névtáblát is. A szórásos temetkezési módban nincs sírhelydíj és újraváltási díj, nincs sírkő állítási költség sem, illetve a koporsós temetéskor megannyi egyéb díj terheli még a gyászoló családot, mely sokak számára megterhelő lehet.
A ravatalozás a Béla úton, a szórásos szertartáson is ugyanúgy történik, mint az urnás temetkezések esetében, majd onnan kíséri át a hamvakat a család és a barátok a szórásos parcellához és itt helyezik el a virágokat és a koszorúkat is. Sokszor felmerült az a kérdés, hogy hogyan fognak a későbbiekben megemlékezni elhunyt szeretteikről, hova fognak virágot vinni, hol fognak gyertyát gyújtani? Erre a célra állított fel a parcellában a Városgondnokság egy gránit emlékfalat, ahol a sírkövekhez hasonlóan a név mellett csak a születési és a halálozási évet tüntetik fel egy kis táblán. Itt az emlékfalnál, pedig mindig van lehetőség tisztelegni, méltó körülmények között emlékezni.