Táborok

Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2016. 10. 25. 14:37  -  www.szekesfehervar.hu
Elindult az internetes sírhelykereső Fehérváron
  
Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Városgondnokság. A sírhelyek rendbe tétele érdekében október 26-án a mind a hét önkormányzati temetőben kőzúzalékot biztosít az önkormányzati szolgáltató. A kegyeleti napok ideje alatt forgalomkorlátozást és rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be, valamint egészségügyi felügyeletet is biztosítanak a Béla úti köztemetőnél, továbbá 2016. november 1-jén a Béla úti temető főbejárata mellett lévő rendezvényterem is nyitva áll, ahol a látogatók megpihenhetnek egy pohár forró tea mellett. A város ökumenikus megemlékezése "Vigasztalás evangéliumának megszólaltatása" címmel 2016. november 1-jén 16 órától lesz a Béla úti köztemető ravatalozó udvarában. 

Interneten is elérhető a sírhelynyilvántartás

A sírhelynyilvántartás a temetőüzemeltetés összetett és bonyolult rendszere, melynek publikus adataihoz enged hozzáférést a Városgondnokság, így a székesfehérvári köztemetők sírhelynyilvántartása már elektronikusan is elérhető. A Béla úti, a Börgöndi, a Csutora, a Fecskeparti, a Hosszú, a Kisfaludi, a Sóstó rk. és a Szedreskerti temetők sírhelyei az elhunyt neve alapján kereshető. A sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon bárki rákereshet név alapján arra, hogy pontosan hol is található az adott sírhely.

Az elektronikus sírhelykereső hosszú, öt éves munka eredménye, hiszen a mintegy harmincezer fehérvári sírhelyet, azok koordinátáit és adatait, illetve fényképeit darabonként kellett rögzíteni.

Közlekedés a Béla úti temetőben

A szokásosnál jóval erősebb gyalogos forgalom miatt 2016. november 1-jén reggel 7 és délelőtt 11 óra között hajthatnak be gépjárműveikkel a mozgásukban korlátozottak, valamint azok, akik idős, beteg hozzátartozóikat szállítják. A Béla úti köztemetőben az ingyenesen használható, elektromos kisbusz 2016. október 29. – november 1. között folyamatosan közlekedik, igazodva mind a négy napon a KNYKK 26-os és 31-es autóbusz járataihoz, segítve a temetőkert látogatóit a sírhelyek felkeresésében.

A Kegyeleti napokról és az ilyenkor szokásos temetői intézkedésekről és a most elkészült sírhelykereső oldalról sajtótájékoztatón számolt be Bozai István városgondnok, Király Edit a Kegyeleti Központ vezetője illetve Kneifel György és Szakter Roland térinformatikusok közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Egészségügyi felügyelet a Béla úti temetőnél

Az idős, beteg, valamint váratlan rosszulléttel küzdők egészségügyi ellátása érdekében a Városgondnokság ebben az esztendőben is biztosít ápoló szakszemélyzetet. A Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány a helyszíni segítség mellett - szükség esetén - a betegek egészségügyi intézménybe szállításáról is gondoskodik.

Sírhelynyilvántartás a temetőportán

A teherportánál sírhely nyilvántartó könyveket helyeznek ki október 29. és november 2. között, ezzel segítve a temetőkben nyugvók sírhelyeinek megtalálását, azonban a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon otthon is rákereshet bárki név alapján arra, hogy pontosan hol is található az adott sírhely.

Temetőkertek nyitva tartása

Az Önkormányzat tulajdonában álló, és a Városgondnokság kezelésében lévő temetőkertek október 30-ig reggel 7 és este 7 óra között tartanak nyitva. Október 31. és november 2. között a kapukat reggel 7 órakor nyitják ki a megemlékezők előtt, a temetőkertek legkésőbb 21 óráig tartanak nyitva. (Az érintett temetők: Béla úti-, Csutora-, Hosszú-, Szedreskerti-, Fecskeparti-, Sóstói rk.-, Börgöndpusztai-, Kisfaludi temetők)

Biztonsági intézkedések

A Városgondnokság ebben az esztendőben is különös hangsúlyt fektet a temetők védelmére, a virág, és egyéb lopások csökkentésére. A temetőkertek nyugalmát, az általános rendet a temetőellenőri szolgálat, a Városgondnokság rendészeti szolgálata biztosítja együttműködésben a közterület felügyelőkkel és a városi polgárőrséggel, így a temetők területén, valamint a parkolókban folyamatos lesz az ellenőrzés. A kegyeleti emlékezés napjaiban a rendőrök is fokozott ellenőrzést tartanak a temetők környékén, valamint segítenek a megnövekedett személy- és gépjárműforgalom irányításában. A Városgondnokság arra kéri a temetőkbe látogatókat, hogy aki megteheti, gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközzel érkezzen. Az autóval közlekedőket ugyanakkor arra figyelmeztetik, hogy a parkolókban hagyott gépkocsikban ne hagyjanak értéktárgyakat látható helyen.
A méltó és kegyelet teljes megemlékezés és a látogatók nyugalma, biztonsága érdekében - az esetleges üzemzavarok elhárításán kívül - a temetőkertekben 2016. október 26. és november 2. között tilos a munkavégzés!

Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét

A temetői látogatások alkalmával érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét, amelyet a Városgondnokság Béla úti temető főbejáratánál lévő Temetőüzemeltetés ügyfélszolgálati irodájában, ügyfélszolgálati időben lehet meghosszabbítani. A sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon szintén ellenőrizheti bárki, hogy meddig váltották meg a sírhelyet.

Hosszútemető gömbpanoráma